Hoe schrijf je een formele brief

/ 10.03.2021 / Emke

Gerelateerde artikelen Aanhef en afsluiting van een Engelse brief Hoe moet je een Engelse brief afsluiten en wat is een geschikte aanhef? Schrijf de kern van de brief De tweede alinea is de kern van de tekst waarin je de aanleiding uitlegt en precies aangeeft wat er aan de hand is of wat je wilt bereiken.

Heb regels gekopieerd, afkomstig uit tijdschrift Onze Taal een uitstekende bron als u nog eens over taalkwesties wil schrijven. Na een regel wit volgt de adressering. Minder belangrijke gegevens kunnen ook in de voettekst van de brief worden gezet. Het is een persoonlijke manier van communiceren en toch formeler dan bijvoorbeeld e-mail. Geachte mevrouw Verheiden, Zoals we telefonisch hebben afgesproken, stuur ik u onze offerte voor de levering van bouwmaterialen voor uw bouwproject in Tiel.

Datum en kenmerk Top - Na het adres volgt opnieuw een witregel. De rol van de zakelijke brief is daarmee echter niet uitgespeeld: nog steeds versturen veel bedrijven dagelijks grote aantallen brieven per post.

Ga naar navigatie Nieuws Zoek. Tussen deze aanduidingen en het adres komt een regel wit. Die laatste aanhef veel gele afscheiding zwanger alleen geschikt als niet te achterhalen is wie de brief zal lezen. Hier kun je per onderdeel uitleg en een voorbeeld vinden. Daaronder staat de datum, 14 juli.

Daar vermeld je: de bedrijfs naam de naam van de afdeling de naam van de ontvanger eventueel met T. De Taaladviesdienst van het Taalloket is bereikbaar op - 00 28
  • Daarna volgt een korte aanduiding van het onderwerp van de brief.
  • Het slot moet duidelijk weergeven welke acties er volgen of wat er van de geadresseerde verlangd wordt.

Benodigdheden

Stel hem hier meteen! Houd het beknopt, wijd niet te veel uit. Log in of meld je aan en schrijf een Hoedoe! Stel hierbij ultimatum; zorg wel dat dit redelijk en haalbaar is. Geen schrijftip, maar wel het overwegen waard: als je de brief aangetekend verstuurt, kun je achteraf bewijzen dat de brief is aangekomen en dat de schuldenaar deze heeft kunnen lezen. Helemaal links bovenaan staan de adresgegevens van de afzender - van jou of je bedrijf dus.

  • Naslagwerken Vraagbaak Nederlands , Schrijfwijzer , Zakelijk corresponderen , Zakenbrieven in 7 talen Na de ondertekening volgt de getypte naam van degene die als briefschrijver vermeld wordt.
  • Home Academy Vakken Nederlands Zakelijke brief: hoe schrijf ik die nou? Groet: schrijf een afsluitende groet, gevolgd door een komma.

Minder belangrijke gegevens kunnen ook in de voettekst van de brief worden gezet. In bijzonder formele brieven wordt soms nog Weledelgeleerde maar dit is nu zeer zeldzaam. Zakelijke brief: hoe schrijf ik die nou. Hier tekst uitnodiging feestje corona je dus de precieze spelling van specifieke woorden.

Zorg dat je zeker bent van de sekse van de geadresseerde. Sla weer een regel over.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Die worden tegenwoordig als verouderd beschouwd. Bovenaan de brief staat het briefhoofd. Witregel De daadwerkelijke inhoud: maak er geen enorme 'lap tekst' van, maar deel je brief op in alinea's van steeds enkele regels. Daar vermeld je: de bedrijfs naam de naam van de afdeling de naam van de ontvanger eventueel met T.

Deze werken als een soort invulformulieren: op de site kun je ze aanpassen aan je persoonlijke situatie, en opslaan in een formaat naar keuze - bijvoorbeeld als Wordbestand of een 'kaal' tekstbestand.

Een goed begin: gebruik Radars voorbeeldbrieven Op hoe schrijf je een formele brief website kun je ook al een aantal bijna-kant-en-klare voorbeeldbrieven vinden voor diverse consumentenkwesties. Let op: JavaScript is benodigd voor deze inhoud. Adres van indeling vakken stadion de kuip geadresseerde In een zakelijke brief komt het adres van de geadresseerde na de Datum volgt hierna en je eigen adres aan de linkerzijde.

Verschil zakelijke brief en zakelijk e-mail De inhoud van een zakelijke brief is hetzelfde als bij de zakelijk e-mail, maar de indeling is iets anders.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Een zakelijke brief schrijven Een zakelijke brief in het Nederlands schrijft men om zakelijke relaties te onderhouden en te initiëren. Ga naar inhoud. Volg de Taalunie op Twitter. Vermeld eventueel onder de handtekening hoeveel bijlagen bij de brief zitten.

Wat is een zakelijke brief en hoe stel je er een op?

  • Bijvoorbeeld: Betreft: parkeervergunning.
  • De tweede alinea is de kern van de tekst waarin je de aanleiding uitlegt en precies aangeeft wat er aan de hand is of wat je wilt bereiken.
  • Daar vermeldt u indien van toepassing : specifieke vermeldingen de bedrijfs naam de naam van de afdeling de naam van de ontvanger het volledige post adres land - Elke regel begint met een hoofdletter.
  • Doorhalingen en verbeteringen kunnen niet, de print moet netjes en recht zijn, taalfouten moeten er allemaal uit.

Lever bewijsmateriaal ter ondersteuning. Beter zijn bijvoorbeeld: 'Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest', hoe schrijf je een formele brief hoop u hiermee voldoende genformeerd te hebben. Onder de naam vermeldt u eventueel de functie van de afzender. Opmaak van een zakelijke e-mail algemeen Opmaak van een zakelijke brief in Belgi algemeen Afzender en geadresseerde n Top Afzender - Veel bedrijven en instellingen maken gebruik van briefpapier waarop de eigen adresgegevens al zijn voorgedrukt.

Taalunieversum Taaladvies. Veel instellingen en bedrijven hebben hun eigen stijl voor de opmaak van brieven en e-mails. Stel hem hier meteen.

Was deze informatie nuttig?

Aanhef — De aanspreking begint met een hoofdletter en erna volgt een komma. Vervolgens kun je die natuurlijk ook nog naar hartelust aanpassen: ze zijn vooral bedoeld als aanzet voor je eigen brief, niet als strak keurslijf. Aanhef Top - De aanspreking begint met een hoofdletter. Brieftekst Top - Hoewel de aanhef van een brief eindigt met een komma, begint de eerste zin toch met een hoofdletter.

Hier kun je vinden hoe je een goede zakelijke brief of formele brief opstelt. Het maakt bijvoorbeeld verschil of je een klachtenbrief, bezwaarschrift of ingebrekestelling maakt. Meer over: briefpost klachten bezwaar.

Andere: